Опасности

Никога не се катерете по дърветата без продължителна, специална, сериозна подготовка и не предприемайте необосновани рискове! Това може да ви коства живота.

Опасностите при арборизма са от различно естество. Едната разбира се, е свързана с височините и висенето по въжетата. Тук рядко може да се говори за височини, подобни на тези при алпинизма и пещерното дело, но това никак не е успокоително, а напротив. Най-страшно идва, когато опасността бъде подценена. Човек може да се нарани и даже да загине, дори когато падне от два-три метра.

Опасност от падане може да възникне например заради клонът, който е избран за опора, ако той е изгнил, или не е достатъчно здрав по някоя друга причина. Проблем е и дънерът на дървото, а и стеблото, ако то също е изгнило, сцепено, сухо, или пък дървото е от вид, който по принцип не е особено здрав. Всички тези неща трябва внимателно да се преценят на място, а правилната преценка е следствие от много знания.

Голяма част от опасностите идват и от това, че горе на дървото се работи с моторни триони, които при невнимателна работа могат сериозно да ви наранят. Едни от машините са с малки размери, предназначени са за работа с една ръка и се наричат кастрачки. Това е специална бойна техника. Понякога кастрачките са дори по-опасни от резачките, тъкмо защото са малки. Горе, сред клоните и листата, човек често не усеща в коя посока се завърта машинката, особено когато налице е и умора. Почти винаги се работи досами гърдите, главата и ръцете на резача, както и в непосредствена близост до личното му осигурително въже – това, на което той виси. Опитайте се да срежете с резачка въже, което не е под напрежение, което е свободно! Ще е трудно, а дори и невъзможно. Не така стоят нещата, когато въжето е оптегнато. Докоснато от зъбите на въртящата се верига, то бива срязано за миг.

Смъртна опасност дебне арбориста и в моментите, когато поредният клон или част от стеблото бъдат отрязани. При падането те могат да натежат точно наопъки, да се закачат някъде и мигновено да променят посоката, или да се докоснат до клоните на отсрещно дърво и да се върнат рязко назад. Пазете се!

Едно от условията при рязането на опасни дървете е това, че арбористът трябва да отреже дървото без да повреди, намиращите се под него сгради, огради, ниски постройки и всичко останало. За целта, разбира се, дървото не се реже директно отдолу, в никакъв случай, а клон по клон, парче по парче. Именно тук е големият майсторлък.

Copyright 2013 Arborist - Miro Design by Vanya